Lovran – sastanak Area 01 Zonta

U Lovranu je od 24. do 26. ožujka 2023. godine održan sastanak AREA 01. ZONTA klubova. AREA 01 obuhvaća dijelove Austrije, Mađarsku i Hrvatsku. Sastanku se pridružila i AREA 02 koja obuhvaća klubove Bolzano regije Italije. Sudjelovalo je 10 klubova sa 48 predstavnica.

Sastanak je otvorila i pozdravila predstavnica Hrvatske, dr. Ivana Tomljanović Rudar koja je Area director. Poticajni pozdravni govor održala je Heike Schmidt, Governor, a izvještaje o aktivnostima u proteklom razdoblju o ZONTA fondu te pravnim aspektima ZONTA klubova Margot Fleck i Ina Wasserling. 

Izlaganja i rasprava bili su usmjereni na mogućnosti povećanja vidljivosti i primjenjivosti aktivnosti ZONTA klubova kao i na rastuću potrebu obnavljanja članstva i privlačenja članica novih generacija.

Sukladno promišljanjima o jasnijoj prepoznatljivosti ciljeva i svrhe ZONTA organizacije novi slogan koji je usvojen je „GRADIMO BOLJI SVIJET ZA ŽENE I DJEVOJKE“.

Najupečatljivije aktivnosti u posljednjih godinu dana predstavnice klubova su prikazale kroz postere i tako se pružila prilika svim sudionicima da aktivno sudjeluju u komentarima i raspravi. U svim su zemljama korona-virusna epidemija kao i određene mjere za zaštitu stanovništva djelovali i na aktivnosti ZONTA klubova, te se posljedično trebalo uložiti veće napore za ponovno pokretanje određenih projekata.

Sastanak je završio u optimističnom tonu i raspoloženju, sa osnaživanjem svijesti da je ZONTA i dalje moćna međunarodna organizacija usmjerena svekolikoj pomoći ženama i djevojkama u suvremenom društvu.