Zonta klub Zagreb

Zonta klub Zagreb jedan je od 1.200 klubova Zonte International; nevladine, nepolitičke i nevjerske svjetske organizacije poslovnih i profesionalno orijentiranih žena koje svojim radom i zalaganjem promiču položaj žene u društvu.

Što povezuje sve Zonta klubove širom svijeta?

Povezuju nas osnovna načela Zonte: iskrenost, odanost, zajedništvo i nadahnuće istim ciljem, a to je unapređenje pravnog, političkog, ekonomskog, zdravstvenog, obrazovnog i profesionalnog statusa žena oko nas.

Zonta klubovi diljem svijeta svojim učešćem doprinose globalnim projektima, ali prvenstveno djeluju lokalno. Tako smo i mi u proteklih dvadesetak godina proveli razne akcije i programe, edukativne i savjetodavne radionice, predavanja i tribine, a sve s ciljem promoviranja, unapređenja i afirmacije statusa i uloge žene u društvu u različitim segmentima ženskog utjecaja i stvaralaštva.

Naravno, u naš su rad uključene srodne udruge posvećene istom cilju kao i ZONTE drugih zemalja. Sastanke održavamo svake druge srijede u prostorijama EUZUS-a, Trg kralja Tomislava 17.

Vjerujemo u naš rad i motiva nam ne nedostaje. Pozivamo Zagrepčanke da nam se pridruže i donesu sa sobom duh svježine novih ideja.

Svečanost osnivanja kluba

Od Andreje Maceljski doznajemo: “U travnju 1994. godine osnovan je Zonta Klub Zagreb na prigodnoj Chartering Ceremony u Hotelu Esplanade. Fotografija prikazuje članice prvog saziva Zonta Kluba Zagreb s prvom predsjednicom Dubravkom Majić Trzun – koja postaje Charter president for life!

U travnju 1994. nastaje Zonta klub Zagreb

Prvi puta u povijesti ZONTE International učinjen presedan: osnivanje Zonta kluba u državi koja je još uvijek u ratu.

Naime, to je bilo protiv svih zakonskih načela i Statuta ZC International, ali je ipak omogućeno da se Zonta klub Zagreb punopravno učlani u međunarodnu organizaciju ZONTA International.

Na Chartering Ceremony u Zagrebu svoju su podršku tome svojom nazočnošću pružile i mnoge europske predsjednice ZONTE širom Europe uz tadašnju međunarodnu predsjednicu ZI Soniu Renfer. To je, i do sada, najveći broj predsjednica na nekom osnivanju kluba!

Na samoj ceremoniji osnivanja bile su prisutne i vodeće javne ličnosti Hrvatske.  Izdvojit ću kardinala Franju Kuharića i tadašnju ministricu kulture Girardi Jurkić. Naša poznata operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani svojim je divnim glasom uveličila taj događaj. Od srca je doprinijela našoj aktivnosti pružajući podršku prvoj ženskoj, nevladinoj udruzi u zemlji tranzicije (NGO) u Hrvatskoj.”

Zonta Klub Zagreb – Area 1, Distrikt 14

Prvi sastanak nakon ljeta 2020. godine – u skladu s epidemiološkom situacijom, sastanak je na otvorenom.

Zonta klub Zagreb osnovan je 1994. godine, a osnivačica i prva predsjednica bila je prof. Dubravka Majić Trzun.

Aktualna predsjednica, od 1. lipnja 2020. godine je Slobodanka Keleuva, dr. med. spec. hitne medicine, a prethodile su joj je prof. dr. sc. Marina Kuzman, prof. dr. sc. Jadranka Mustajbegović i mr. sc. Ivana Tomljanović Rudar, dr. stom. Naša članica, Andrea Maceljski također je nosila dužnost predsjednice Zonta kluba Zagreb te u dva mandata bila Area direktorica.

Ivana Tomljanović Rudar je u lipnju 2022. godine postala Area Director, District 14, na razdoblje ’22 – ’24.

 Zonta international dijeli se na distrikte: ima ih 32 i podijeljeni su na područja (area) koja se sastoje klubova. Zonta klub Zagreb pripada distriktu 14 – area 1.

Jadranka Mustajbegović: Što je najviše obilježilo moje predsjedavanje klubom?

“U odnjegovanom ozračju prijateljstva i usredotočenosti na zajedničke ciljeve u Zonta klubu Zagreb kroz preko dva desetljeća njegova postojanja, nije teško kročiti naprijed.

Andrea Maceljski, Jadranka Mustajbegović, Sonja Hönig i Susanne von Bassewitz.

Na mom putu kroz protekle dvije godine najdragocijenijim smatram obnavljanje kluba s osam novih članica, uspostavljanje suradnje s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, Zagreb u organiziranju tribina te aktivno sudjelovanje naših članica u tijelima i na međunarodnim zbivanjima u organizaciji Zonta International.

Spomenula bih svoje aktivno sudjelovanje na 7. European Interdistrict Seminar, u Beču 3. veljače 2018. pod naslovom: ZONTA IN A CHANGING SOCIETY – WAYS AND MEANS OF RESPONSE TO EUROPEAN CHALLENGES. Tom sam prigodom sa Sonjom Hönig Schough, predsjednicom Zonta International i Susanne von Bassewitz I (ZI novoizabrane predsjednice) sudjelovala u vođenju Workshop on SDGs and Zonta’s Mission.“

Prof. dr. sc. Jadranka Mustajbegović, dr. med. redovita je sveučilišna profesorica u trajnom zvanju, predsjednica Zonta kluba Zagreb od lipnja 2016. do 1. lipnja 2018. godine. Zahvaljujemo našoj Jadranki i na angažmanu oko nastajanja ove web stranice te na našem pojavljivanju na društvenoj mreži Facebook.