Nasilje nad ženama u obitelji za vrijeme pandemije u porastu?

Posebno izvješće Ujedinjenih naroda o ispitivanju vezanom za nasilje nad ženama za vrijeme pandemije covid-19.

ZONTA INTERNATIONAL učestvovala je u ovom važnom ispitivanju provedenom u 28 zemalja od početka pandemije. Rezultati su prezentirani krajem 5. mjeseca nakon čega je Zonta International putem svoje inicijative  ZONTA TALK također obznanila rezultate pod naslovom “Zonta Cares: Domestic Violence in the Rise?”

Kriza uzrokovana pandemijom posebno se reflektira na onome što se događa ženama jer njihova uloga u zdravstvenim sustavima zauzima 70% pa su izloženije zarazi, gubitak posla za vrijeme krize dolazi do izražaja zbog slabog položaja žene na tržištu rada, zatvaranje zemalja zbog pandemije pogoduje povećanju napetosti u svakodnevnom životu i kućanstvu, da dalje ne nabrajamo.

Samo u 6 zemalja rezultati ne pokazuju povećanje stope nasilja, dok u ostalim zemljama ta stopa raste i do 30 %.

Zaključak je da vlade nisu prilikom donošenja mjera za suzbijanje pandemije uzele u obzir ranjivi položaj žena te ostalih inače ugroženih skupina (migranti i izbjeglice), te da je potrebno povećati broj skloništa za žrtve nasilja, broj linija za pomoć žrtvama nasilja, utjecati na informiranje javnosti o tim problemima putem oglašavanja, društvenih mreža i ostalih kanala komunikacije.