Dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studeni

Svaka treća žena u svijetu doživjela je ili doživljava neki oblik nasilja; psihičko, fizičko, seksualno, pokazuju to podaci sakupljeni pri WHO!

Pogledamo li izvješća iz Hrvatske, tijekom 2020. godine ubijeno je 19 žena, prijavljeno je 168 silovanja, a 5 632 osobe prijavljene su za obiteljsko nasilje. Žene čine čak 70 % žrtava obiteljskog nasilja, a koliko silovanja i obiteljskog nasilja nije evidentirano, možemo samo pretpostaviti!

Usprkos neprekidnoj borbi protiv nasilja nad ženama, nasilje je danas itekako prisutno i čini se da se ne smanjuje, dapače, sve je prisutnije i nema naznaka da će se smanjiti.

U vrijeme kada smo zarobljeni pandemijom, izloženost svim vrstama nasilja još je i povećana. Uz fizičko nasilje, povećava se ekonomsko nasilje, više od 55 % osoba koje su izgubile posao su žene. O pogubnim posljedicama pandemije na žensko zdravlje znati ćemo više tek nakon nekoliko godina.

Žene koje su bile ili jesu izložene nasilju, žive među nama. Svaka treća!

Naučimo kako prepoznati zlostavljanje, kako ga prevenirati i kako ga kazniti. Zonta international organizira 30. studenog 2021. Globalni online sumit: “Zonta says NO to violence against the women”, uključimo se, jer nasilje prijeti baš svakoj od nas!

REGISTRACIJA NA ONLINE SUMMIT