Iz medija: Zagreb, moj grad

Zonta klub Zagreb u suorganizaciji s Udrugom Enih organizirao je 16. svibnja 2023. godine na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, stručni skup „Prepoznavanje i suzbijanje rodno uvjetovanog kibernetičkog nasilja“ i zahvaljujemo časopisu “ZAGREB, MOJ GRAD” na članku o skupu. Izdvajamo dio.

Zagreb moj grad – naslovnica broja u kojem je izašao prilog

“Na skupu su sudjelovale Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH; Marina Dimić Vugec iz Odjela za nacionalni CERT Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET); Valerija Golubić iz Službe za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta MUP-a; Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CES); Lana Ciboci Perša s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

U današnjem svijetu je tehnologija postala dio svakodnevnog života i iako je društvu omogućila bezbroj prednosti, postala je i sredstvo zlostavljanja i nasilja, osobito usmjerenog prema ženama i djevojčicama.

Kibernetičkim se nasiljem smatra svaki oblik zlostavljanja putem digitalne tehnologije kao što su društvene mreže, aplikacije ili online platforme. Zbog ukorijenjene svijesti o nejednakosti spolova, često su baš žene i/ili djevojke žrtve takvog oblika nasilja, a uznemiravanje, praćenje, komentiranje te neželjene, često neprikladne fotografije mogu imati dugotrajne ozbiljne posljedice na odrastanje, život i dobrobit žrtava.

– Želimo stoga, u skladu s ciljevima i vizijom Zonta kluba, upozoriti na taj problem te raspraviti i usuglasiti široke društvene aktivnosti za sprečavanje takvih pojava – istaknula je dr. med. Slobodanka Keleuva, predsjednica Zonta kluba Zagreb.”

Preuzmite pdf (stranicu) iz časopisa i pročitajte više.