Kratki osvrt na konferenciju Zonta Distrikta 14, 13. i 14. listopada, 2023. Beč

Konferencija Zonta Distrikta 14 započela je u petak 13. listopada 2023. godine tipičnim večernjim druženjem u vinariji Fahrgassl&Huberu Beču. Radni sastanci konferencije održani su tijekom subote i nedjelje u prekrasnoj konferencijskoj dvorani zgrade Raiffeisen Bank International. Na konferenciji tijekom dva radna dana bilo je prisutno preko 130 članica Zonta Distrikta 14.

Tradicionalno, konferencija je otvorena Paradom zastava gdje su prikazane zastave različitih zemalja članica Zonta Distrikta 14, gdje smo ponovo imali priliku uz hrvatsku himnu Lijepa naša s ponosom predstaviti hrvatsku zastavu i časno predstaviti hrvatsko članstvo u Zonta Distrikt 14.

Nakon svečanog otvorenja, čuli smo pozdravnu riječ Doris Schmidauer, konzultantice, motivatorice i supruge saveznog predsjednika Alexandera Van der Bellena.

U prvom dijelu konferencije, održani su izbori Odbora Zonta Distrikta 14. Naš delegat je bila prof. Jadranka Mustajbegović, a s ponosom uz novoizabranu zamjenicu guvernerke (Leutenent Governor) posebno smo ponosni na našu dragu kandidatkinju mr. sc. Ivanu Tomljanović Rudar koja će od proljeća 2024. preuzeti tu funkciju za cijeli District 14 (Austrija, Južni dio Njemačke, Sjeverna Italija. Mađarska, Hrvatska, Cipar i Libanon).

Tijekom konferencije Gundula Viering, predsjednica odbora Z klubova i Zlatnih Z klubova predstavila je projekt YOUNG ZONTA GO – NAŠI MLADI, NAŠA BUDUĆNOST.

U dijelu konferencije ZONTA u UN-u i ZASTUPANJE, koju su vodile Charlotte v. Bodelschwingh, predsjednica odbora Ujedinjenih naroda i Henrike Johannson, predsjednica Odbora za zagovaranje, fokus dijaloga je bio stavljen na inicijativu „Kako pretočiti teme i ciljeve u lokalno djelovanje. “ Rezultati četiri tematske inicijative su: UN (Summary WS D14 conference 2023 UN_cvb), Suradnja s organizacijama istomišljenika (Summary WS District 14 Collaboration), Komunikacija (Communication), Vidljivost (Visability) uz poziv na razmjenu prakse i međusobnog dijaloga kao i razmjenu ideja između klubova.

Tijekom konferencije, održana je i radionica: StoP – SUSJEDSTVA BEZ INTIMNOG PARTNERSKOG NASILJA vođena od strane gđe. Marie Rösslhumer, inicijatorice „StoP – Stadtteile ohne Partnergewalt“ i direktorice Udruge autonomnih ženskih skloništa koja je predstavila Program prevencije nasilja u partnerskim odnosima u cilju pomicanja građanske hrabrosti i uspješne intervencije u Austriji.

Nakon završetka dva radna dana i dobrodošlice novoizabranog odbora, svi smo se udružili u akciji Zonta Says No koja se održala u bečkom gradskom parku vezanjem narančastih vrpci s logom Zonta i nacionalnim telefonskim brojem na ogradu dječjeg igrališta.

Završna večera je bila organizirana u prekrasnoj povijesnoj dvorani Salonplafond u MAK Muzeju, gdje je održana sjajna zabava s američkom aukcijom u korist Zonta Foundation for Woman i dodjela stipendije JMK Women in Business za 2023. kandidatkinji za područje istraživanja „Utjecaj perfekcionizma na zaposlene žene“. I završno, tradicionalno u nedjelju prijepodne održana je prezentacija u spomen našim dragim članicama
Zonta distrikt 14 koje više nisu s nama.

Preuzmite pdf ovog izvještaja uz fotografije

PPT-in-Memoriam-Zonta-In-Memoriam-2023-Sunday-Morning.pdf (zonta-district14.org)